LA VEU

CORDES VOCALS

Un documental molt interessant sobre l'oïda i les cordes vocals... on surt Steven Tyler, cantant d'Aerosmith, una banda americana de hard rock.




Segons l'estil que es canta la manera de cantar és molt diferent.

ÒPERA I ORATORI

LUCIANO PAVAROTTI A TURANDOT

Hem escoltat l'ària més famosa d'aquesta òpera on el Príncep de Calaf sospira per Turandot mentre tot el regne està despert per aconseguir saber el seu nom. 

ARGUMENT TURANDOT
A Pekín vivia una princesa hermosa i cruel. Un edicte de l'emparador diu que només se casarà amb ella aquell que pugui resoldre tres enigmes. Qui no ho aconsegueixi serà exacutat. En el moment de l'execució arriben un vell rei destronat i la seva criada, i també el seu fill , el príncep.
En aquell moment apareix Turandot, el príncep s'enamora i s'apunta a la llista de pretendents. El príncep supera sense problemes els 3 enigmes, tot i això, Turandot, no vol casar-se amb ell. El príncep li proposa un enigma: descobrir el seu nom abans de que surti el sol, si ho aconsegueix es deixarà matar per ella. 
Per aconseguir el seu nom demanen tot el regne remou cel i terra... també demanen al vell i la criada Liù. Ella afirma saber el secret i que no el dirà mai, després de patir tortures es mata per l'amor que sent cap el príncep. 
Calaf acaba besant la princesa dient que la crueltat de la princesa és mentida i li confesa el seu nom, ara la seva vida està en mans de la princesa. 
Al final la princesa confirma que sap el nom del príncep, és AMOR.

TIPUS DE VEU SEGONS TESITURA

TENOR: Hem escoltat el NESSUM DORMA (que ningú dormi) cantada per PAVAROTTI. Aquí teniu la història d'aquest gran cantant contada en 7 àries.

 

 SOPRANO: Diana Damrau és la Reina de la Nit que canta l'ària conegudíssima pels seus aguts impossibles DER HÖLLE RACHE de La Flauta Màgica.



CONTRALT: Julia Amari en la Passió segons Sant Mateu de J.S. BACH



BAJO: Kurt Moll fa una de les àries més difícils per a baix pels seus greus. Forma part de l'òpera El rapte en el Serrall de W.A. MOZART


JAZZ

Una gran veu de jazz NINA SIMONE